6/4/10

Παπούτσια με τρύπες!

Υπάρχουν μικρά πράγματα που παρόλο που είναι μικρά σημαίνουν πολλά για την ανθρωπότητα. Το αποσμητικό για παράδειγμα.

Εδώ και χρόνια η ιταλική φίρμα Geox εφηύρε κάποια δερμάτινα παπούτσια που "αναπνέουν", μια ανακούφιση για τα πόδια και για τις ντουλάπες. Η αφόρητη μυρωδιά που βγάζουν τα αθλητικά παπούτσια παραμένει, ακόμα και χωρίς ιδρώτα.Κάποιοι από τους ορειβάτες έχουν μαζί τους σε οποιοδήποτε υψόμετρο τα Gore-Tex, και πιο συγκεκριμένα ο Bob Gore, που το 1969 εφηύρε  την πρώτη μεμβράνη μικροπόρων που δημιουργήθηκε από ένα συνθετικό υλικό. Το αποτέλεσμα είναι η μεμβράνη Gore-Tex, που έχει περισσότερους από 1.4 εκατομμύρια πόρους ανά τετραγωνικό εκατοστό, όπως λέει η εταιρία. Κάθε πόρος είναι κατά 20.000 φορές μικρότερος από μια σταγόνα νερού και 700 φορές μεγαλύτερος από ένα μόριο υδρατμού. Με αυτές, το 1980 εφαρμόστηκε το Gore-Tex στα είδη υπόδησης. Έχει το διπλό πλεονέκτημα ότι η εξωτερική υγρασία δεν εισχωρεί και έτσι τα πόδια αναπνέουν. Επειδή το σχέδιο αρχικά δεν ήταν πολύ σπουδαίο, κατάφερε αμέσως να θριαμβέψει στις μπότες πεζοπορίας, οι οποίες μπορούσαν να διασχίζουν λακούβες ή χιονισμένα εδάφη χωρίς τα πόδια να επηρεάζονται από την υγρασία. Στη συνέχεια όλο αυτό μεταπήδησε και στον ρουχισμό.

Το καινούργιο σχέδιο φέρει το όνομα Surround, "που καλύπτουν τις πατούσες με μια κλιματική άνεση". Η διαφορά με το Gore-Tex, είναι ότι τα Surround έχουν γίνει για την πόλη. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι έχουν μια σόλα γεμάτη με τρύπες, έτσι ώστε οι πατούσες των ποδιών να αναπνέουν, και να διατηρούνται στεγνές σε περίπτωση βροχής.


Κατά τύχη, τα Surround έφτασαν στο Ciberp@ís (τμήμα της εφημερίδας El País από την οποία πάρθηκε και το άρθρο) την εβδομάδα που χιόνιζε στη Βαρκελώνη. Έτσι θέλησα να δοκιμάσω τα Surround. Μια ακραία δοκιμή. Αρχικά μια δοκιμή μ'αυτά τα οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές ήταν ελαφρά και άνετα, και με αποδεκτό σχέδιο. Όντας στον δρόμο, και μετά από σάλτα από τη μια λακούβα στην άλλη υπό χαμηλές θερμοκρασίες, έφτασα στο σπίτι καταβρεγμένος, εκτός από τις πατούσες. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ούτε καν οι πατούσες ήταν υγρές.

Ο κατασκευαστής, όμως επιμένει στα δροσερά πόδια σε ψηλές θερμοκρασίες, και με το δίκιο του. Δεν είναι παπούτσια για χαμηλές θερμοκρασίες. Τα πόδια τα διαπερνά το κρύο. Επίσης προειδοποιεί ότι οι τρύπες της σόλας είναι από πολύ ανθεκτικό υλικό για να προστατεύουν την σόλα από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να εισέλθουν. Η πραγματικότητα είναι ότι κατά το περπάτημα στο πόδι γίνονται αισθητές οι ανωμαλίες του δρόμου, οποιαδήποτε αλλαγή στο πεζοδρόμιο, και ακόμα σε πλακόστρωτους δρόμους. Είναι παπούτσια για περπάτημα στην άσφαλτο και όχι για τρέξιμο σε πλακόστρωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου